Åre

För den som gillar skidåkning så hoppas jag den här artikeln kommer till användning. Om inte till användning, så åtminstone intressant ur ett jämförelseperspektiv.

Solvinge

SunWing i Åre var på sin tid det bästa skidåkarhotell jag någonsin varit på i Sverige. Nu är namnet utbytt och charmen är inte där längre. Samtidigt kanske inte jämförelsen är helt rättvis, för då jag var där så var det under studietiden och med ett större gäng goda vänner. Det åts inte direkt havregrynsgröt till frukost varje dag om man säger så. Fokus var på annat. Något som uppskattades  var att byn hade ett Systembolag och att after skin började klockan tre redan. Innan jag åkte upp så berättade flera personer oberoende av varandra att golvet fullkomligen gungade på after skin, vilket jag förstås hade svårt att tro. Golvet gungade.

Helt out of this world. After skin var den bästa någonsin. Återigen kanske inte jämförelsen med alla övriga ställen jag varit på är riktigt rättvis då havet av folk var ju studenter i sina bästa år varav uppskattningsvis majoriteten singlar med party och lättja i sinnet. Pjäxor i drivor vid entrén gjorde att folk följaktligen hoppade i sockarna. För oss som bodde på hotellet kunde man med lätthet ta sig till rummen först, dumpa pjäxorna, och ta sköna skor på oss istället.

Därtill var restaurangen riktigt trevlig och med god mat vill jag minnas. De lokala säsongsarbetarna som jobbade där uppe kallade de veckorna vi var där för ”vattenfestivalen” eftersom samtliga drack alkohol på rummen och gick sedan ut för att dricka vatten, relativt sett fattiga studenter som man var.

Dippan

Ett hotell som jag på senare år har uppskattat är Hotell Diplomat – eller ”dippan” som det mer populärt kallas av samtliga som någon gång satt sin fot i Åre. Jag får uppfattningen att smeknamnet lever kvar än idag även om dippan bytt namn till Hotell Åregården. Kasst men sant. Hotellet är sig likt dock och här bor man med fördel om man är i Åre med jobbet i min mening. Lite stelt kan jag tycka förutom när det är dags för after ski. Då släpper alla hämningar för Svensson vill jag lova. En gång när jag var där gick en person bärandes på en bricka full av shots rakt in i en glasdörr. Ka-bam och hela havet stormade ett tag. Jag kan ha känt personen ifråga. Nej, det var inte jag. Jag lovar. Nästan.

Ett hotell jag verkligen kan rekommendera är Björnen. Det heter kort och gott så. Centralt beläget och en kort promenad ner till torget i Åre. Gudomlig utsikt över Åresjön. Fantastiskt sätt att vakna på med den utsikten.

Kopparkulle

Nästa gång jag åker till Åre så blir det högst sannolikt ett besök på Copperhill Mountain Lodge. Det i min mening lyxigaste hotellet i byn. Jag är mer för mindre genuina hotell typ som tidigare nämnts, Björnen, men någon gång skulle jag vilja prova Peter Stordalens storsatsning (satsar karln i och för sig någon gång annat än stort?). På Copperhill har de också ett spa vilket tilltalar kanske framför allt damerna. Jag tillstår att jag också njuter av en kall öl i bubbelkoppar, men inte går jag på behandlingar och sådant. Betala dyra pengar för att bli insmord i varm honung och inbunden i plast? No way Norway.