Hong Kong

För den som söker hotell i Hong Kong kan nu stilla sin nyfikenhet. Här finns en uppsjö av hotell förstås. Uppsjö kanske till och med är århundradets understatement, för här finns nog tusentalet.

Mandarin Oriental

Det första hotell som dyker upp i mitt huvud är Mandarin Oriental. Ett fantastiskt hotell som inte gör någon kund besviken om man som leverantör rekommenderar hotellet för deras boende. Under 2006 öppnade man dörrarna efter en massiv renovering och kostnaden för renoveringen slutade på 125 miljoner. US dollar alltså. Med andra ord ganska precis en miljard svenska kronor. Hyfsad budget kan jag tycka. Rummen är perfekt inredda i asiatisk stil med fina detaljer och inget har lämnats åt slumpen. I badkaret kan man till exempel titta på TV om man vill det. Självklart är TV:n inmonterad i väggen så att inte skärmen står ut. Snygg detalj om än säkert inte unik i sitt slag. Hela hotellet doftar dessutom verkligen gott, vilket kan tyckas som en kanske märklig detalj, men för de förmodat få som besökt en Shanghai Tang butik kanske förstår vad jag menar. Övriga har säkert inte svårt att föreställa sig. Numera är det säkert så att det stora flertalet finare butikerna och hotellen doftar speciellt gott. Det är väl bara så att jag inte frekventerar dem lika ofta nu som förr.

Anyways, Mandarin Oriental har inte mindre än två grymma barer. Den ena på top floor som har grym utsikt över stora delar av Hong Kong Island och över till Kowloon sidan. En ruggig petitess i sammanhanget kan tyckas men de har grymma chips som tilltugg till ölen där och inte vilka chips som helst utan med distinkt smak av wasabi. Som sagt, en petitess, men just det tilltugget har fått mig att föreslå just den baren för en drink eller fyra. Kan ha blivit än fler också några gånger.

Den andra baren på Mandarin Oriental ligger i bottenplanet och heter Captain’s bar. Grymt poppis bland affärsmän framförallt. Man får ölen perfekt serverad med just lagom skum i sejdlar av silver. Miljön är grym med lädersoffor och läderfåtöljer i snyggaste möjliga utförande och design. Lägg därtill servitörer iklädda vita kavajer så är upplevelsen nästan optimal för ett mer avslappnat affärssamtal eller att bara snacka lite goja kompisar emellan.

Fyra säsongers hotell

Four Seasons hotel blir ingen besviken. Många bättre hotell i Hong Kong bleknar i jämförelse. Rummen är även här förstås fantastiska, med tillägget att här finns även möjligheten till att få så kallad serviced appartment. Det innebär att man kan hyra en och samma lägenhet över tid med vissa extra servicetillägg som man inte får som vanlig hotellgäst. Här bokstavligen kidnappades en hotellgäst för inte så länge sedan av agenter från fastlandskina. Inte så tilltalande säkert, men jag förutsätter att det stora flertalet slipper den behandlingen på hotellet. Four Seasons har en bar som heter Blue bar och är väldigt populär även den av främst affärsmän – ja och av affärskvinnor också för den delen förstås. De senare är inte så överväldigande många i Hong Kong dock då samhället är mer traditionellt där. Avslutningsvis vad gäller Four Seasons så har de en av Hong Kongs dyraste klubbar för rekreation. En bekant betalade närmare 120.000 kr för ett medlemskap. Det var ingen årlig avgift visserligen, men han fick inte tillbaka pengarna när han flyttade från Hong Kong. Det drabbade dock ingen fattig direkt så han sörjde inte de förlorade pengarna speciellt länge.