Hotell – charterhotell. Del 1.

Här finns förstås en enorm mängd hotell att ta upp. Jag avgränsar mig till de jag varit på och endast de för sol- och beachsemester.

Mexiko – vita sandstränder och total avkoppling

Jag har varit i Mexiko två gånger. Båda gångerna i Playa del Carmen, men det enda hotell värt att nämna här är Viva Wyndham Azteca. Hotellet är bara trestjärnigt, men det tyckte jag verkligen var i underkant. Jag skulle ge hotellet snarare fyra plus i betyg. All inclusive, tennisbana, sex olika restauranger plus en bufférestaurang att välja bland var över förväntan. Samtidigt, om man betalar för trestjärnigt och får fyra plus, så är väl det en bra kombination i och för sig.

Vi åkte med Fritidsresor, numera TUI, de var helt ok. Lite nesligt är det dock med alla dessa extra avgifter för näst intill allt. Det känns verkligen grymt sniket att man som kund kan lägga ut till och med runt 50.000 kronor för två personer och då är man ändå inte garanterade att sitta bredvid varandra på flyget(!).

TUI har många hotell i Playa del Carmen så det är svårt att säga något om de andra, men hotellet bredvid, Riu Palace Riviera Maya, gav också ett väldigt trevligt intryck. Det hotellet arrangerade lämpligt nog en show med eldslukare på ”sin” del av beachen en kväll vilket vi råkade passa på att besöka när vi ändå var i trakterna.

En utflykt som jag rekommenderar är att åka till Chichen Itza – det gamla mayaindianska samhället. Det var verkligen en riktig hit. Så bra att jag varit där två gånger faktiskt. En annan sak man kan göra är att besöka en så kallad cenote – en ofta underjordisk källa man kan bada och dyka i. Ett besök i Cancun kan också rekommenderas om man känner för att uppleva den mer plastiga delen av Mexiko. Undertecknad drogs med till en gigantisk galleria i Cancun och längtade konstant till beachen istället. Jag såg inte riktigt tjusningen med att åka ett kvarts varv runt jorden för att gå i affärer. Då kan ett besök i själva samhället Playa del Carmen rekommenderas istället. Hyfsat turistisk, men inte lika illa som Cancun i det hänseendet. Vad jag inte rekommenderar är ett besök ut till ön Cozumel. Det var helt bortkastad tid. För att trivas på ön så bör man sannolikt vara dykare eller eventuellt ha bil så man kommer bort från själva färjeläget en bra bit.

Fuerteventura – vindigt Sheraton

Redan när vi landade på Fuerteventura, en av öarna i ögruppen Kanarieöarna, så borde jag ha anat oråd. Jag befann mig vid bagagebandet för specialbagage och väntade på vår barnvagn när vindsurfingbrädor och förmodade segelväskor matades fram en efter en. Det var ingen hejd på hur många de var. Jag tänkte inte mer på det då, men sedan skulle det visa sig vara fullt förståeligt, för på Fuerteventura blåste det rejält. Utan att veta så gissar jag att själva namnet betyder Fuerte – stark och ventura – vind. Här bodde vi på ett topphotell dock – Sheraton Fuerteventura Beach, Golf & Spa Resort. Precis vad man behövde som småbarnsförälder. Service och god mat. En nackdel var att det inte var helt självklart att man skulle behöva betala extra för wifi på rummet och den var något ojämn i sin kvalitet. I övrigt så var hotellet riktigt bra överlag och man kunde även ta en skön promenad längs med beachen till det närliggande samhället som präglades av dekadenta brittiska pensionärer med ölflaskor i händerna. God mat fanns det där i vart fall och en riktigt trevlig klubb med sköna vita soffor kallad El Camarote. Ett extra plus till hotellet var att transfertiden från flygplatsen var rejält kort, uppskattningsvis 30 minuter.

Fuerteventura – vindigt Sheraton