Hotell – prisvärda alternativ till lyxhotellen i Hong Kong

För den som åker till Hong Kong kanske det första intrycket är att alla hotell är av lyxkaraktär. Så är naturligtvis inte fallet, utan det finns allt ner till bokstavligen hål i väggen också. De senaste är extremt skabbiga och direkt livsfarliga att övernatta i – även om man reser i grupp. Därför kommer jag inte att gå in på dessa, men de som attraheras av sådant boendealternativ gissar jag kommer att googla ändå.

Causeway bay/Happy valley

Här finns det två hotell som är klart prisvärda givet att man inte behöver havsutsikt eller tokcentralt läge. Cosmo Hotel Hong Kong och Dorsett Wanchai Hong Kong heter de och det senare namnet till trots ligger det närmast i Happy Valley. För övrigt väldigt nära Happy Valley Race Course där det är galopp i princip varje onsdag utom mitt i den varmaste sommaren då det är förutom varmt även väldigt luftfuktigt, vilket kan skada hästarna. Ett besök på galoppen är ett absolut måste om man är i stan en galopponsdag. Åk inte från Hong Kong utan ett besök dit då. Gå till Public Gate G och betala ynka 10 HKD så är en trevlig kväll garanterad. Om ni tar en taxi så räkna med än mer intensiv trafik än vanligtvis, för det är ett enormt intresse för de här galoppkvällarna. Det tar uppskattningsvis 45 minuter från Central om man har otur. Varje kväll omsätts miljardbelopp. Ja du läste rätt. Likadant är det på söndagar då det är galopp på fastlandssidan av Hong Kong.

Central

Ett av de i min mening mest prisvärda hotellen i Hong Kong är Island Pacific Hotel Hong Kong. Jag har förstås inte bott på hotell i vad jag betraktar som min andra hemstad, men vänner, bekanta och kunder har jag varit hos och cirka 800 kr per natt med det läget som hotellet har är väldigt svårt att slå. Nackdelen, som i och för sig är likadant överallt i de mer centrala delarna av Hong Kong är att det är ett evigt sus i staden i form av trafik, tutningar, liv och rörelse i allmänhet. Total tystnad även nattetid är väldigt svårt att uppnå.

Aberdeen

På baksidan av Hong Kong ön finns ett samhälle som kallas Aberdeen. Utan att veta så är det inte otroligt att Aberdeen är döpt efter orten i Skottland givet att Hong Kong är en gammal brittisk kolonni. Här har jag faktiskt bott i tre månader i motsats till vad jag precis nämnt ovan att jag inte bott på hotell i min andra hemstad. Anledningen är att jag var på en så kallad job rotation under en viss tid och då föreslog jag själv att bo i Aberdeen på Ovolo 100 Shek Pai Wan Hotel dels för att spara pengar åt firman jag jobbade för, men  dels även för att jag inte ville bo bland andra västerlänningar utan gärna i ett typiskt lokalt samhälle där det i princip bara bodde kineser. Så blev det och speciellt utsikten ut mot vattnet var och är fullständigt magisk nattetid.

Läget i Aberdeen är inte det bästa, men man tar sig ganska snabbt överallt med taxi ändå. Om målet med resan skulle vara ett blixtbesök på Ocean World – nöjesparken på Hong Kong ön – så kan det vara ett mycket prisvärt alternativ. En natt går att hitta för 6–700 kr.

Aberdeen