Något kallt

Ett någorlunda udda alternativ är helt klart ishotellet i Jukkasjärvi. Icehotel som det kallas är ett helt nytt sätt att tänka. Fantastiskt entreprenörskapstänk! Det är också tycker jag ett lysande exempel på hur man kan tillvarata naturresurser för att ta tankegången ett steg längre. Man plockar helt sonika upp vatten ur forsen (nu kanske en norrlänning invänder att det faktiskt är en älv, nåväl) precis intill platsen för hotellet och fryser ner iskuber av det. När sedan våren nalkas så låter man hotellet helt sonika gå tillbaka ner i fors… älven. Fantastiskt! Det ska sägas direkt att jag inte har varit där, men jag har Icehotel väldigt högt upp på min to do list. Samtidigt ska det också sägas att det är dyyyyyyrt att vistas där. Man får kanske tänka på vad man betalar för. Det är inte en vanlig hotellvistelse och turister från hela världen köar för att komma dit. Garanterat myggfritt vågar jag utlova, vilket inte är dumt för att vara i djupaste Norrland.

För den som känner för att köra fast track på samma tema så kan jag rekommendera Nordic Light Hotel i Stockholm med sin isbar. Den är riktigt trevlig också om än väldigt turistisk förstås.

Den ligger i entréplanet och man ser ut mot taxibilarna från Arlanda Express. Omvänt tänkt så måste det vara en väldigt udda syn för de som precis klivit ur planet, plockat ut väskan, satt sig på tåget och möts av… folk i en iskub iförda tjocka ponchos drickandes shots i isglas. Första intrycket av Stockholm och Sverige måste vara ”coolt”.

Utanför isbaren finns ytterligare en bar. Där har jag varit med om det udda inslaget att bartendern bjöd oss på hela stadiga barnotan för att vi i sällskapet bidragit till så överlag munter stämning en stor del av kvällen. Vilken glad överraskning. Det händer ju inte i Sverige kände jag. Mycket trevligt. Om det hade varit en privat barägare i ett turisttätt område någonstans runt Medelhavet hade jag förstått det bättre. Vi klagade dock inte förstås. Entré till isbaren kostar strax under tvåhundra kronor förresten och då ingår en shot. Man spenderar alltså inte hela kvällen där utan en snabb kul grej som kickstartar resten av kvällen. Särskilt trevligt om man har gäster från utlandet kan jag tänka mig. Eller om man har kunder på besök för den delen.

Kontinentalt

Efter att tagit en kall shot på isbaren rekommenderar jag ett besök nästan rakt över gatan – Stockholm Continental – and you guessed it – det ägs av Scandic (nej, jag är inte sponsrad av Scandic måste jag nämna för ordningens skull). Hotellet är nästan helt nytt och utsikten därifrån är magiskt trevlig. Här rekommenderar jag att man går ut på terrassen och sätter sig så långt ut i högra hörnet som möjligt. Där är solen som längst när den går ner över takåsarna nämligen.

Vid det här laget är man kanske i ypperlig form för en bit god mat och då finns det förstås en enorm mängd med restauranger i närheten, men varför inte kasta sig i en taxi och åka till Stockholms bästa asiatiska restaurang – Miss Voon? Att det är Stockholms bästa är inte helt lätt att nämna då det finns så många att välja bland, men i mitt tycke är det tveklöst värt att ta sig till Sturegatan 22 och ta fram det hyfsat stora plastkortet.