Olika typer av hotell

Det finns en mängd olika typer och stilar av hotell runt om i hela världen så för den som är ute och reser mycket har stora möjligheter att prova på olika sätt att bo på.

Man kan välja på en hel del som till exempel romantiska hotell med uppvärmt utomhusbad, rogivande spa eller en fantastisk utsikt över havet. Vill man kosta på sig lite extra så finns det alltid möjlighet att boka in sig på något lyxhotell med takterrass som kan avnjutas som bäst under vår och sommar eller med ett exklusivt spa med gym. För barnfamiljer finns möjligheter att bo på familjehotell som är prisvärda men ändå med gott betyg väl godkänt om man ser till standard och service.

Klassificering av hotellen

 

Det klassiska som dom flesta bedömer hotell efter är hur många stjärnor dom fått där fem stjärnor är högsta betyg och man förväntar sig mycket hög standard, vilket då också kostar en slant extra. Men väljer man detta så är det oftast värt pengarna. För det hotell som har fått fem stjärnor ska receptionen vara bemannad dygnet runt och året runt, i badrummet ska det finnas badrock och tofflor, lunch och middag ska finnas att tillgå 7 dagar i veckan samt tvättservice samma dag.

Sex- och sjustjärniga hotell

 

Något mer udda som man sällan hör talas om är hotell som är klassade med sex eller sju stjärnor. Det finns ett hotell som är känt för sju stjärnor och heter Burj al-Arab och finns i Dubai. Det är ett av dom mest lyxiga hotellen i världen man kan tänka sig och den allra högsta hotellbyggnaden. För till exempel ett trestjärnigt hotell ska det finnas receptionsservice 14 timmar om dygnet, på rummet ska det finnas privat badrum, hårtork, helkroppsspegel, arbetsbord, bagagestativ, TV och radio, wi-fi på hotell, bagageservice, tvättpåsar och hiss. För övrigt bedöms hotellen i sin helhet när det gäller underhållsstandarden, kvaliteten på möbler och annan utrustning samt det allmänna intrycket. En sida som kan vara trevlig att läsa mer på om hotell kan vara denna där man får ytterligare en inblick i skillnaderna av olika slags hotell.

Sex- och sjustjärniga hotell

Hotellklassificeringen i Sverige

 

Det genomförs årliga inspektioner på plats på hotellen med inspektörer från Visita, Svensk besöksnäring enligt Hotelstars Unions 270 kriterier. Det första nationella klassificeringssystemet och  infördes i Sverige år 2003 med syfte att underlätta val av hotell för såväl konsumenter och researrangörer. Här hemma har Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare ett eget system där reglerna reviderades upp 2005 som bygger på det danska systemet.

Typer av rum

 

Det mest typiska när man väljer boende på hotell, är om man vill ha enkelrum för personer som reser själva, dubbelrum med en eller två sammansatta sängar eller en enda stor säng eller en svit som är ett stort rum eller med flera rum i olika storlekar för den som vill betala lite extra. Det finns rum som ibland benämns Triple med tre separata sängar alternativt en enkelsäng och en dubbelsäng och så finns det även Quads som är avsett för fyra personer eller fler men detta är utomlands och inte lika vanligt i Sverige.