Skidhotell

Skidåkarhotell i Sverige finns det gott om. Riktigt bra hotell dessutom. Några av dem tänkte jag ta upp här.

Riksgränsen – Norrlands pärla

Det är något som är lite märkligt över Riksgränsen. Egentligen är det ingen fantastiskt stor skidort faktiskt. Antalet backar är skarpt begränsade dessutom. Det ligger dessutom väldigt otillgängligt för de flesta. En bra bit typ nordväst om Kiruna, så det är inte en plats man tar sig till i rödaste rappet direkt. Flyg till Kiruna och sedan hyrbil för de flesta skulle jag gissa. Det som lockade mig båda gångerna jag varit där var off piste åkningen och det med helikopter, så kallad heli skiing. Det är ett fantastiskt sätt att transportera sig. Än bättre blir det när piloten hovrar strax över den tänkta landningsplatsen för att med rotorbladen testa vilken densitet snön har. Grymt coolt. Exempelvis en gång det var tänkt att vi skulle sättas ned på en plats så flög vi helt sonika vidare till en annan plats för att piloten underkände snön. Grymt. Åkningen var dessutom fantastisk eftersom förutom snökvalitén, så var stillheten och tystheten total. Det vill säga innan förmodade norrmän på snöskoter dök upp. I Norge är framförandet av snöskoter tydligen mycket mer reglerad, men så är inte fallet i Sverige, så de drar gärna över gränsen för att i princip få fri körning, läs: full gas.

I Riksgränsen så finns det ett dominerande hotell att tala om och det är Riksgränsen hotell och konferens vilket är trevligt. De allra minsta rummen liknar mer D-hytter på en Finlandsfärja, men är man inte väldigt bekväm av sig så är det bara att boka på. Hotellet är numera till stora delar en flyktingförläggning också, vilket är lite oklart hur det påverkar möjligheten att ta emot skidåkande gäster. I hotellet finns samhällets enda egentliga disko dessutom, Grönan, vilket förstås är väldigt välbesökt. Deras after ski kan varmt rekommenderas.

Vad gäller boende i Riksgränsen så finns det också numera något som kallas Meteorologen Ski Lodge, vilket mer är en större stuga skulle jag vilja säga. Kanske därför de väljer att kalla det just Lodge. Den såg trevlig ut när vi tittade in, men jag har inte bott där så jag kan inte uttala mig om det.

I Riksgränsen kan man dessutom åka skidor ända fram till midsommar eftersom det är beläget så långt norrut, vilket förstås är en häftig känsla kan jag tänka mig. Bekanta har dock berättat att det är mycket av ”sorbet” som snökvalitén karaktäriseras av så pass sent på året. Avslutningsvis vad gäller Riksgränsen så finns även Nordalsfjället där med grym utsikt över Narvik och stor delar av den norska kusten så långt ögat kan nå. Problemet är att man måste traska upp dit med skidorna på ryggen. Ner kan man välja att åka där det är rejält brant och flera personer har faktiskt dött där i branterna.

Högt fjäll

Det finns andra alternativ förstås i vårt skidtokiga land. Sälen är ett av de ställena. I Sälen finns det också ett självklart boendealternativ och det är Sälens Högfjällshotell eller även kallat Högis. Det är ett första klassens hotell som nog passar de allra flesta. De vill gärna profilera sig som familjehotell, men jag vill säga att det snarare bättre passar de som känner sig sugna på bra festande. Inget fel i det, tvärtom. Oavsett avsikt med varför man tar in på Högis så finns det ett mycket bra utbud av olika sorters mat där i restaurangerna, vilket borde tilltala alla.