Stockholm del 1

Jag har gjort en hel del resande i mitt liv, liksom många andra svenskar och övriga världsmedborgare. Jag tror dock att jag ligger över snittet. På många resor samlar man ihop sig en del erfarenheter vad gäller hotell förstås. Jag tänker berätta om de bästa – och de mindre bra erfarenheterna vad gäller boendet. Därutöver kommer jag att nämna de hotell jag skulle vilja – och sannolikt kommer – att checka in på någon dag. Det som finns i och runt omkring hotellen kommer också att nämnas.

Stockholm

Jag har faktiskt varit tvungen att ta in på hotell i min egen hemstad.

Trassligt där hemma? Nej, jag hyrde ut min lägenhet när jag jobbade utomlands och kom hem över några veckor på somrarna. Lite konstig känsla var det allt. Inte helt fel med hotellfrukost dock. Vanligtvis stod man sig fram till middag med dem dessutom.

Det hotell jag i särklass fann mest prisvärt hade ett relativt normalt rum storleksmässigt, men utan fönster. Brydde mig mindre om det när jag ändå skulle vara på rummet för att sova. Vem tar in på hotell för att tillbringa sin tid på rummet och stirra ut genom fönstret ändå? Visst, absolut är det trevligare, men inte värt de extra hundralapparna per natt tyckte jag då. I mitt fall bodde jag ju flera veckor i sträck på samma ställe så det spelade förstås in i beslutet också. Det blev x antal tusenlappar färre. Där jag hamnade två somrar på raken var dåvarande Rica Hotell Kungsgatan, numera Scandic Kungsgatan. Ett bakslag var dock när två julklappar stals från bagageförvaringen. De var mycket proffsigt inslagna på Bangkoks flygplats och innehöll två mjuka dinosaurier till två små barn. Inte helt kul. De var förstås väl dolda och stod inte ut mer än något annat där inne.

Clarion – i dubbel bemärkelse

Två bra hotell i Stockholm som jag inte har bott på, men varit på för att äta och ha allmänt trevligt är de två Clarion hotell som finns i Stockholm. Det på Södermalm, Clarion Hotel Stockholm, är ett trevligt ställe för en drink eller två på helger och kanske framför allt för bruncher. Inte omöjligt nog så är det kanske Stockholms mest prisvärda ställe för brunch.

Det andra hotellet, Clarion Sign, Sveriges största hotell sett till antal rum, har ett riktigt soft tak där man kan hänga vid en bar och för de som föredrar sådant, även ett spa med pool med riktigt bra utsikt. Sign är det hotell i Sverige jag skulle vilja jämföra med de absolut lyxigaste i Asien. På entréplan finns en restaurang eller närmare bestämt ett steakhuse, som heter American Table. Det är riktigt gott, men i min smak är det verkligen inte värt kronorna man spenderar, det vill säga absolut inte prisvärt.

Välj då Griffin’s steakhouse istället, nära Radisson Blu Waterfront, det är en riktigt bra restaurang! Även där är brunchen att rekommendera. Kostar relativt sett mycket, men då får man mycket för pengarna, så inte speciellt dyr. Radisson Blu som hotell har jag varit på flera gånger. I samtliga fall var jag där för att se tennisturneringen Kings of Tennis. Lite av en plojturnering, men har högt underhållningsvärde. Inte minst för några år sedan då jag fick en bild på mig själv, Stefan Edberg och Mats Wilander, några av min barndoms absoluta idoler.

Sedan finns ju alltid Hotel Formula 1, cirka 350 kronor för en natt, utan reception och där ditt kreditkort fungerar som nyckel. Har jag hört.