Stockholm, del 2

Sergel Plaza – en pärla i Stockholm

Ett hotell i Stockholm som ligger mig varmt om hjärtat är Sergel Plaza, eller Downtown Camper by Scandic som det heter numera. Anledningen är att jag jobbade där under ganska precis två år under gymnasietiden. Att jobba i frukostavdelningen som jag gjorde var härdande kan man lugnt säga. Om jag minns rätt så var det dags att kliva upp 05:00 på lördagar och söndagar. Under sommaren 1992 jobbade jag 21 dagar i sträck där kommer jag ihåg. Inte helt lagenligt skulle jag tro utan att veta, men det var väl värt tiden. Kanske inte så mycket för den grymma lönen (jag tjänade 52 kronor i timmen på lördagar och hade ett OB tillägg om hela 11 kr på söndagar) utan mer på sikt för att det var uppfostrande, dels som nämnts för att man var tvungen att gå upp tidigt, men även dels för att lära sig ta ansvar i största allmänhet. Grunden till servicekänsla lades definitivt där också. På söndagsmorgnarna var vi tvungna att vara på hotellet så tidigt att pendeltågen inte gick. Då fick vi sova över på hotellet, vilket alltid var väldigt uppskattat. Dessutom hade vi ju naturligtvis bra kompisar som jobbade på roomservice, som titt som tätt kunde dyka förbi med allt från godis till hamburgertallrikar.

Hömarknad

Scandic Haymarket är bland de senare tillskotten av hotell i Stockholm. Det är trevligt för att ta en drink eller två, men ska inte vara speciellt prisvärt för att bo på. Byggnaden var tidigare PUB huset. Hotellet är inrett efter inspiration från hur hotell såg ut på 1920 talet tydligen. Ligger inte helt otippat på Hötorget. Torget har för övrigt fått sitt namn efter att det var där bönderna förvarade sitt hö till sina hästar när de körde in varor till staden för att sälja sina skörd.

Om man bokar hotell lång tid i förväg, låt oss säga cirka sex månader eller så, då går det att få tag på prisvärda centrala hotell så som Scandic Park och Scandic Anglais. Det första bor alltid svenska herrlandslaget i fotboll på och det senare har en riktigt bra bar i entréplanet. Därtill har Anglais en riktigt trevlig terrass högre upp i huset, som gjord för att dricka rosé eller bubbel i solljuset.

Finns det då bara Scandic i Stockholm kan man fråga sig vid det här laget? Nej, självklart inte, det finns även ett kanonhotell i Berns hotell exempelvis. Där har jag faktiskt bott i tjänsten under tiden då jag egentligen bodde utomlands. Riktigt lyxigt och trevlig personal. Frukosten är gigantisk och gratis entré till nattklubben ingår självklart.

Två prisvärda alternativ jag har provat är StayAt Stockholm Bromma, som ligger i Alviks centrum, väldigt nära tunnelbanan och Mornington Hotel Bromma. Det senare kanske är lite väl stökigt att ta sig till och från kommunalt dock, vilket kan vara väl värt att nämna, men om man har bil så är det helt ok. StayAt har både rum och lägenheter vilka kan hyras även över längre tid. Inget fancy eller så utan basic utan att man behöver göra avkall på något. Utan att veta så skulle jag gissa att byggnaden tidigare var en kontorsbyggnad.