Vad är AirBnb? Här är allt du behöver veta om att vara gäst eller värd

Istället för att kopiera resesidor som Expedia och Travelocity, har Airbnb en unik inställning till logi. En del av “delningsekonomin” erbjuder Airbnb dig någons hem som ställe att bo i stället för ett hotell. På Airbnb hittar du platser att landa på din backpackingresa genom Europa, eller så kan du hitta en plats att stanna en månad under din praktik i Los Angeles. Om du vill hyra extra utrymme i ditt eget hem kan du också vara värd via Airbnb och tjäna pengar för att låta en gäst sova över i din lya. Det här låter ganska enkelt, men vad är Airbnb exakt? Här är vad du behöver veta om den populära bostadsdelningen innan du bokar en vistelse eller blir värd.

 

Airbnb hade en grov start

Airbnbs grundare Joe Gebbia, Brian Chesky och Nathan Blecharczyk utvecklade verksamheten 2008. Ursprungligen började Gebbia och Chesky använda sin egen plats som bed and breakfast för att få lite extra pengar att betala hyra. Med ett stort antal designkonferenser som kommer till San Francisco-området och en stad full av utsålda hotell vid den tiden såg de en potentiell marknad för idén och utvecklade en webbplats som heter airbedandbreakfast.com. För att finansiera sin verksamhet sålde killarna frukostflingor under presidentvalet 2008 – Obama O’s och Cap’n McCains – och spannmålen tjänade dem runt $ 30,000. Airbnb var dock inte en omedelbar framgång. Uppstarten upplevde flera uppgångar och nergångar och det gick igenom minst tre separata lanseringar. Ett antal investerare tog inte idén på allvar. En venturekapitalist, Paul Graham, såg dock potential i Air Bed & Breakfast som idéen hette. Graham uppmanade grundarna att ansluta sig till ett program som heter Y Combinator, som ger en start med kontanter och träning i utbyte mot en procentandel av deras företag. Under 2009 blev Air Bed & Breakfast Airbnb, och det var företagets vändpunkt. Från och med maj 2018 var Airbnb värd 38 miljarder dollar, Forbes-rapporter.

 

Hur Airbnb arbetar för gäster

Airbnb äger inga fastigheter. Det fungerar som en mellanhand mellan dem som vill hyra ut utrymme och de som söker plats att hyra. Skapa ett konto på Airbnb är gratis, och det är relativt enkelt. För att göra det anger du ditt namn, e-postadress, födelsedag och ett lösenord. Airbnb frågar också att du samtycker till att behandla alla lika, oavsett ras, religion, kön eller andra faktorer. När du väl är överens är ditt konto aktivt. Du har också möjlighet att anmäla dig via Facebook eller Google. Om du gillar noteringen kan du begära att boka den. Webbplatsen uppmanar dig att gå igenom några steg, till exempel att ange mer information och inkludera en profilbild. När du har slutfört dessa steg kan du slutföra din förfrågan och betala för ditt rum. Efter din första bokning är processen mycket snabbare och enklare. Innan din bokning är slutgiltig måste du vänta på godkännande från värden. Det var allt om AirBnb för denna gång.

Hur Airbnb arbetar för gäster