Världens konstigaste hotell

Finland erbjuder som inget annat land en himmelsk vy av Aurelia borealis, norrsken. För att inte missa detta fantastiska skådespel kan du övernatta på Kakslauttanen Hotel i Saariselkä. Hotellrummen ser ut som en invasion av ufon i snölandskapet, men är i själva verket hotelligloos. De är byggda av glas med rum för upp till fyra övernattande personer i varje. Full uppsyn uppåt, med andra ord.Har du funderat på hur det känns att sova i ett avloppsrör? På Daspark Hotel i Österrike kan du få nyfikenheten stillad. De fem ”sömnrören” är ombyggda till minirum med dubbelsäng och utrymme för bagage. Inom området finns toalett och dusch. Missar man planet på Arlanda är det bara att gratulera. Ta då in på Jumbo Stay, ett Boeing 747 som för evigt strandat på marken. Planet har hela 25 rum samt en lyxsvit i den ombyggda cockpiten. På vingen finns en observationsplats och ett café.

Afrika – Giraffer och fiskar

Vad sägs om att vakna till ett par giraffer som sträcker in sina långa halsar genom hotellfönstret och äter från ditt uppdukade frukostbord? På Giraffe Manor kan du hyra en villa på sex rum mitt i reservatet för den utrotningshotade Rothchilds-giraffen. Hotellet kan bokas separat, eller ingå i en safaritur i Kenya. Om inte girafferna är nog, kan du sova med fiskarna på Manta Resort, Zanzibar. Hotellrummet har allt du behöver. En lounge, en takterass där du kan sola och för övrigt full service. Men när du tittar upp från sängen ser du fiskarna. Rummet ligger nämligen fyra meter under vatten.

Oceanien – Silo eller hobbithus

Oceanien – Silo eller hobbithus

Nya Zeeland är känd för sin hållbara ekoturism. På Silo Stay i Christchurch kan du bo ekovänligt i en gammal silo. På området finns ett tjugotal kornsilos med alla bekvämligheter du kan önska. Förutom sovplats och dusch, även satellit-TV, wifi, elektriska filtar och en underbar trädgård. Allt byggt enligt senaste miljövänliga teknologi. Självklart erbjuder Nya Zeeland också ett The Hobbit Motel. Det ligger i Woodlyn Park, nära grottor och andra sevärdheter. Är du för lång för detta hotell finns andra alternativa boenden inom området.

Sydamerika – Salthotell

I Bolivia finns ”världens första salthotell”. Palacio de Sal är helt tillverkat i salt, så även de flesta möbler. Här finns 16 rum med moderna bekvämligheter. Restaurangmenyn består naturligtvis av olika salta rätter.

Nordamerika – Trädhus eller jättehund

Trädhushotell må vara ett ”varje-dag-hotell” numera, men Free Spirit Spheres i Kanada bjuder på något alldeles extra i den genren. I ett komplicerat system av rep i trädkronorna hänger jättekulor som pärlor på tråd. De tre sfärerna är inredda med dubbelsängar, garderober, soffor, mikro och kylskåp. Man klättrar in i rummen via en labyrint av spiraltrappor och broar. Blir du nödig är det samma väg tillbaka igen. För den hundälskande kan du övernatta jättehund. Dog Bark Inn i USA ser ut som en enorm stövare och kan husera fyra gäster. Du tar dig in ”bakvägen”. Dubbelsängen huserar i magen och i nosen en läshörna. Frukost ingår.

Asien – Kungligt paltas

Asien – Kungligt paltas

Bo som en kunglighet i Thailand. På hotell Dara Chevi utanför Chiang Mai hittar du ett palatshotell med makalös lyx. Området rymmer 123 sviter, restauranger, barer och caféer. Shoppingby, bibliotek, kurser inom olika områden, spa, pooler, ja allt man kan önska för att känna sig kunglig! Bon voygage!